Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

7 bylinek, které vám v kuchyni chybí

Bylinky jsou v kuchyni tajnou zbraní mistrů kuchařů. Kořením dělám z pokrmů jídlo, které lidem chutná. Ukážeme si, které bylinky do kuchyně patří podle nejúspěšnějších českých šéfkuchařů v čele se Zdeňkem Pohlreichem. Každý z mistrů vám ukáže i na videu, jak z bylinek vytvořit umělecké dílo ve vaší kuchyni. Řekneme si také, které bylinky v kuchyni používáme přednostně čerstvé a jaké vychytávky si dnes můžete pořídit. Pusťme se s chutí do toho!

Než začneme, dovolím si ještě poukázat na podobný článek o pěstování bylinek doma v bytě. Dozvíte se v něm také vše pro pěstování bylinek v kuchyni.

Nejoblíbenější bylinky v kuchyni

Petržel

Čerstvá petržel se hodí do spousty evropských jídel. Jde o bylinku číslo jedna v každé kuchyni. Doporučuji vyzkoušet i jen dobré brambory z Francie smíchané s máslem a petrželkou. Budete překvapeni, jak jednoduché může být dokonalé. Klasikou je na první pohled snadné aglio olio e peperoncino a až budete umět dokonale to, zkuste o Vánocích rybí polévku.

Čerstvou petržel stříhejte jako ostatní bylinky ostrými nůžkami na bylinky.

U petržele si dejte dvojnásobný pozor, v jaké kvalitě se čerstvé listy nacházejí. V klasických supermarketových květináčích roste petržel bez chuti a zápachu, kterou se vyplatí kupovat jen v nouzi. Ze zkušenosti mohu doporučit italskou řezanou petržel, kterou jsem ovšem v Lidlu už dlouho neviděl. Jistotou je hladkolistá petržel ze zahrádky. A pamatujte, že jak říká Zdeněk Pohlreich, hladkolistá petržel se hodí pro vaření víc než neforemná kudrnka.

Bazalka

Bazalka je základem italské kuchyně. Osobně mám nejraději legendární salát caprese. Emanuel Ridi vám na svém webu poradí, jak na to. Dodám k tomu jen pár doporučení: investujte do dražších rajčat, nešetřete čerstvou bazalkou a zkuste nahradit italský olivový olej za řecký z Kréty. Občas jej mají i v Lidlu nebo na něj nezapomeňte na příští dovolené. 

bazalka-s-ostatnimi-bylinkami-v-kuchyni

IKEA nabízí mnoho šikovných doplňků také pro bylinky.

Kopr

Kopr patří do tradiční české kulajdy. Správnou kulajdu umí rozhodně Zdeněk Pohlreich. Kopr využijete i ve svěžích švédských sendvičích s lososem a krevetami.

I netradiční bylinky v kuchyni můžete pořídit online až ke dveřím.

Rozmarýn

S rozmarýnem vás naučí pracovat Italové. Vykouzlíte s ním zatraceně dobré pečínky i jednoduché grissini. Rozmarýn používejte v kuchyni vždy čerstvý a najemno nakrájený. Sušený nebudete chtít polknout.

kvetinace-na-bylinky-v-kuchyni

Rozmarýn i další bylinky vyniknou v kuchyni v hezkých květináčích.

Šalvěj

Tato bylinka na první pohled do jídla vůbec nepatří. Připomíná mi svými vlastnostmi hodně levanduli. Je to krásně voňavá bylinka. Syrová má ovšem hodně palčivou chuť. Musí se tepelně zpracovat. Dochutí bezvadně například ravioli a již zmíněnou vepřovou pečínku. Marcel Ihnačák vám pak ukáže, jak s ní můžete dochutit i pečené kuře.

Koriandr

Na chuť koriandru si musíte zvyknout stejně jako na olivy. Jakmile se tím projíte, objevíte báječný svět Asie. Koriandr je základem originální čínské, indické i vietnamské kuchyně. Neobejdou se bez něj čínské nudle, vietnamské závitky ani kuře tikka masala.

Máta

Mátu sice využívají i asijští kuchaři, ale primárně patří tato voňavá bylinka do dezertů a do čaje. Pamatujte, že ani čerstvou mátu ta sušená nenahradí. V zimě mohu doporučit snad jen sušenou mátu v čaji značky Marks & Spencer, která má velmi blízko k čerstvé verzi. Ostatní sušené čaje z máty pro mě byly vždy zklamáním. V dezertech miluji sladký lísteček máty na panna cottě.

Vitamin A B C D K
Petržel  ✅  ✅  ✅  ⛔  ✅
Bazalka  ✅  ⛔  ✅  ⛔  ⛔
Kopr  ✅  ✅  ✅  ⛔  ⛔
Rozmarýn  ✅  ⛔  ✅  ⛔  ⛔
Šalvěj  ✅  ✅  ✅  ⛔  ⛔
Koriandr  ✅  ✅  ✅  ⛔  ✅
Máta  ✅  ⛔  ✅  ⛔ ⛔ 

Uchování bylinek v kuchyni

O uchování už jsme psali. Připomeňme jen, že řezané bylinky můžete skladovat v těchto šikovných dózách.

Některé bylinky jedině čerstvé

Takřka všechny bylinky prodávají supermarkety sušené. Každý zkušený kuchař ovšem ví, že mnoho bylinek je v sušené formě v kuchyni nepoužitelných. Jde zejména o rozmarýn, který po usušení příliš ztvrdne. Jídlo sice ochutí, ale příjemný v ústech rozhodně není. Stejně tak bazalka, kopr, šalvěj, pažitka a koriandr dává smysl jen jako živá bylinka. Aroma i chuť čerstvé nejde nahradit jinou formou.

Vychytávky pro pěstování bylinek v kuchyni

Říká se, že pokrok nezastavíš. Platí to i v případě bylinek v kuchyni. Roboti se už umí starat i o bylinky v květináči. Příkladem je značka Tregren. Jejich chytré květináče podpořilo nákupem jen na Kickstarteru téměř 700 lidí.

moderni-kvetinac-na-bylinky

Květináče Tregren seženete na Alze.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz