Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Domek na nářadí – jednoduchý způsob skladování na zahradě

Ačkoli si lidé často myslí, že rodinné domy poskytují dostatek úložného prostoru, opak je pravdou. Mnozí si totiž neuvědomují, že kromě běžných věcí, bývá zpravidla potřebné pohodlně uložit i zahradní nářadí, zahradní techniku apod. Skvělým pomocníkem pro tyto případy mohou být zahradní domky. Ty ochrání vše potřebné nejen před nepříznivými vlivy počasí, ale i před případnými zloději.

Jaké zahradní domky dnes najdete na trhu?

V současné době je nabídka zahradních domků poměrně široká. Můžete si tak vybírat nejen podle velikosti a půdorysu, ale i podle materiálu. Nejrozšířenější jsou v současné době zahradní domky dřevěné, kovové a plastové. Každý z těchto typů domků má pak samozřejmě své výhody i nevýhody.

Dřevěné zahradní domky na nářadí

Dřevěné zahradní domky zahradám opravdu sluší, protože vynikají svým tradičním a někdy i luxusním vzhledem. Oproti plastovým nebo kovovým zahradním domkům, však mají mnohem náročnější údržbu. Dřevo je nutné pravidelně ošetřovat, aby nepodléhalo rychlé zkáze, a to nejen vlivem klimatických podmínek, ale i škůdců či mechů. Při správné péči má pak dřevěný zahradní domek velmi dlouhou životnost.

Kovové zahradní domky na nářadí

V posledních letech znovu roste oblíbenost kovových zahradních domků. Jedním z aspektů, které k tomu vedou je změna materiálu. Dříve si lidé budovali domky z trapézových plechů, to však neposkytovalo dostatečnou ochranu před zloději, následně volili domky s ocelovými plechy. Tyto domky byly kdysi standardizované a nebyly zrovna ozdobou zahrad. To je dnes už naštěstí minulostí, protože moderní hliníkové zahradní domky mohou mít i vzhled dřeva!

Hliníkové zahradní domky jsou dnes velmi bezpečné a funkční, odolají nejen různým nepříznivým klimatickým vlivům, ale jsou prakticky bezúdržbové. Další nespornou výhodou je rychlá a jednoduchá montáž. Bohatý sortiment nejen kovových zahradních domků přináší i web gardenway.cz, kde můžete načerpat inspiraci.

Kovový domek Store Boss, foto Gardenway.cz

Plastové zahradní domky na nářadí

Plastové zahradní domky, patří mezi poměrně oblíbené, protože mají velmi jednoduchou údržbu. Bohatě stačí, když je pravidelně očistíte od nečistot či mechů a lišejníků. K tomu navíc můžete použít třeba i tzv. vapku, jež vám práci výrazně usnadní.

Zahradní domky z plastu se vyrábí v různých designech, díky čemuž je hravě sladíte s architekturou zahrady či vašeho domu. Nevýhodou plastových domků je zejména citlivost na UV záření, ta se projevuje tak, že plast nejdříve začne ztrácet svou barvu a následně většinou dochází ke zkřehnutím plastu. I přes to vám však takový zahradní domek může sloužit dlouhá léta.

Plastový přístřešek na nářadí, foto Gardenway.cz

Jaké časté chyby se objevují při výběru zahradního domku?

Snad všechny výše uvedené zahradní domky je možné zakoupit s podlahou, s podlahovou konstrukcí nebo zcela bez podlahy. Typ zahradního domku byste měli zvolit zejména podle toho, co byste chtěli v zahradním domku skladovat. Platí však, že pro maximální ochranu uložených strojů a nástrojů je vhodné vždy podlahu zbudovat nebo rovnou volit domek s podlahou.

Nástěnný kovový přístřešek na nářadí, foto Gardenway.cz

Poměrně častým problémem bývá situace, kdy si lidé vybírají domky s příliš malými vstupními dveřmi, později pak může nastat problém, pokud chtějí v zahradním domku uskladnit něco většího jako je třeba zahradní traktůrek. Včas si je tak nutné si promyslet, co přesně chcete v zahradním domku uchovávat a jak velké dveře potřebujete.

Neméně důležité je pak i zabezpečení vlastního domku, tedy možnosti jeho uzamčení a případné přídavné bezpečnostní prvky. Zahradní technika nestojí zrovna málo a kvůli páru ušetřeným korunám na domku by bylo škoda o ni přijít.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz