Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Znáte nejčastěji používané druhy bylinek?

O bylinkách na kašel či na spaní slyšel už asi každý. Jsou to, ale ty nejvíce používané? Nebo se více využívají efekty bylinek na snížení tlaku či odvodnění. Možná vás to překvapí, ale ty nejpoužívanější bylinky máme doma. Alespoň tedy naprostá většina z nás. Které to jsou? Kdy nám pomáhají a kdy jsou nebezpečné?

O bylinkách vzniklo nespočet knih. Určitě prozkoumejte nejbližší knihovnu.

Než si prozradíme tajemství nejvíce používaných bylinek, podívejme se na to, co to vlastně bylinky jsou. Jednoduše řečeno bylinky jsou rostliny, u kterých využíváme jejich jednotlivé části, některé nebo všechny, pro jejich účinky, aroma či chuť. Do bylinek patří léčivky, které nám pomáhají při různých potížích, aromatické byliny, které využíváme v kosmetice či proti hmyzu, ale také rostlinky, které dodávají jídlům specifickou chuť a vůni.

hermanek

Heřmánek pravý najdete volně v přírodě.

Nejznámější bylinky najdete v kuchyni

A právě poslední zmiňované patří k těm nejvíce používaným v našich domácnostech. Ať už to jsou typické babiččiny bylinky, jako je saturejka či dobromysl či romantickou jižní Francií vonící bylinky provensálské.

Postupem času si v kuchyni vybudovaly své místo nejen tradiční bylinky, které využíváme jako koření, ale i jiné zajímavé druhy. V salátech a některých jídlech mají uplatnění jarní bylinky. Už jste někdy vyzkoušeli třeba jarní nádivku s mladými kopřivami? Nebo třeba kopřivový špenát? Je to lahoda, ale také vydatný zdroj minerálů a stopových prvků. Do salátu můžete přidat mladé listy a květu brutnáku nebo kvítky sedmikrásek.

pazitka

Krátký pohled do české zahrádky rychle odhalí trsy pažitky.

Bylinky, které léčí a jak na ně

Přehled o léčivých bylinkách nejlépe získáte v herbáři bylin či osvědčeném atlasu bylin s obrázky. Tyto katalogy bylin s obrázky přehledně zpracovávají jednotlivé rostliny i s popisem využitelných částí. Nicméně skvělé jsou i různé knihy o bylinkách, které nejen představují jednotlivé léčivé bylinky, ale často v nich je návod na praktické užití, různé směsi nebo babiččiny rady.

Můžete v nich hledat podle potíží, které chcete řešit. Najdete tak léčivé bylinky na odvodnění, bylinky na spaní, ale také různé typy na divoké bylinky. Pokud milujete moderní techniku, podívejte se na aplikace do mobilů. Jejich praktičnost oceníte hlavně v terénu, kdy vám pomohou jednotlivé bylinky rozeznat. V GooglePlay najdete například apku Léčivé byliny nebo francouzskou aplikaci PlantNet. Zatímco PlantNet umí bylinku i sama poznat, aplikace Léčivé byliny funguje více jako herbář.

Pečujte o sebe pěstováním a sběrem bylinek

Bylinky mají čím dál tím větší popularitu. Mají dokonce i vlastní pořady v televizi. Skvělý je pořad Kouzelné bylinky, který provází světem bylinek a ukazuje i jejich praktické využití. Záleží pouze na vás, jaký k bylinkám zaujmete postoj. Někdo nedá dopustit na bylinkové směsi z oficiálních prodejů, jiný si je raději nasbírá sám.

Můžete vyrazit na louku či do lesa a nasbírat si vlastní luční a lesní bylinky. Divoké bylinky mají velkou sílu, ale pozor, kde je sbíráte. Nikdy ne na polích, kde můžete předpokládat časté hnojení, nebo kolem cest. Z jara roste na krajích luk podběl. Později můžete sbírat lísky kontryhele a řebříčku. Skvělý je jetel luční, kakost luční, ale i stará známá pampeliška.

bylinky

U bylinek sbíráme různé části, někdy jsou to listy, jindy třeba celá rostlina.

Nebo si bylinky můžete sami vypěstovat. Zkušenější pěstitelé mají vlastní bylinkové zahrádky, které jsou nejen užitečné, ale i krásné. Můžete vyzkoušet pěstování léčivých bylinek v pyramidě nebo ve spirále. Vypadají úchvatně. Ale pro začátek se můžete spokojit pouze s několika květináči či truhlíky, i ty budou ozdobou vaší zahrady. Pro květináče jsou vhodné především jednoleté bylinky. Trvalkám bude lépe v záhonku, kde mají více prostoru.

V bylinkové zahrádce se dobře daří kuchyňským bylinkám, jako je pažitka, tymián, rozmarýn nebo libeček. Vedle kuchyňských bylinek si můžete pěstovat i mnoho vyloženě léčivých bylin. Krásně vypadá měsíček lékařský nebo třapatka nachová, kterou možná znáte spíše jako echinaceu. Z jižní Francie si pak můžeme vypůjčit oblíbenou levanduli.

susene-bylinky

Bylinky se dobře suší ve svazečcích zavěšených pod stropem.

Zpracovávání bylinek je voňavý koníček

Nestačí bylinky pouze nasbírat. Je dobré podívat se do atlasu bylin nebo nějaké knihy, které části rostliny jsou užitečné a také, jak je máte zpracovat. Základem je sušení bylinek. V menším množství je můžete nechat usušit volně, ve větším se pak vyplatí dobrá sušička. Bylinky můžete využívat jedno druhově, nebo z nich míchat směsi. Skvělé jsou bylinkové čaje, které pomáhají na spaní, na kašel nebo při nachlazení.

Pro mírně pokročilé bylinkáře se otevírá spousta dalších možností. Můžete se pustit do výroby sirupů, tinktur nebo třeba mastí. Záleží jen na vaší chuti zkoušet nové věci. Domácí lichořeřišnicová tinktura pomůže v boji s nejrůznějšími virózami, třezalkový olej je zase skvělý na popáleniny všeho druhu.

Dejte si pozor na jedovaté bylinky

I mezi bylinkami jsou druhy, které v malém množství pomáhají a ve velkém jsou pro člověka jedem. Vždy proto pečlivě prostudujte vlastnosti bylinky i její možné kontraindikace. Mezi takové bylinky patří náprstník červený, ač ve správném dávkování pomáhá s onemocněním srdce, v nezkušených rukou se stává nebezpečným jedem.

rozmaryn

Z rozmarýnu lékařského sbíráme jen lístky, protože větvičky rychle dřevnatí.

Zvláště pozor u dětí, těhotných žen a lidí, kteří už trpí nějakým dlouhodobým onemocněním. Pro ty může být jedovatou bylinkou i jinak relativně neškodná rostlinka. V těhotenství jsou nebezpečné i jinak běžné bylinky, jako je rozmarýn, šalvěj, ale i skořice nebo tymián.

Bylinky s námi kráčely od pravěku

Bylinky provázejí člověka od jeho počátků. Byly prvním pomocníkem při léčbě různých nemocí a neduhů. Znali je lidé ve starověké Číně, léčitelé ve starém Egyptě i babky kořenářky ve středověku. Tam se ale lidové léčitelství často zaměňovalo za čarodějnictví a bylo záminkou pro pronásledování nepohodlných. Dvacáté století přineslo moderní léky, jako jsou antibiotika, a bylinky na čas ustoupily do pozadí. Dnes zažívají svůj návrat na výsluní.

V moderní době jsou bylinky prostředkem pro přirozený přístup k životu a našemu zdraví. Už jsme pochopili, že na spoustu nemocí stačí bylinkový čaj a vitamíny. S jinými potížemi dobře pomohou bylinkové masti. Třeba měsíčková mast napomáhá v léčbě kožních potíží, mast z kostivalu zase s klouby. Bylinky dávají možnost mít absolutní kontrolu nad tím, co tělu dáváme. Můžete si je sami vypěstovat, nasušit a následně udělat lahodný léčivý čaj.

bylinkovy-zahon

Bylinková zahrádka může být designovým prvkem celé zahrady.

Sílu a moudrost starých národů dnes najdeme i v peruánských bylinkách, které pomáhají s mnoha neduhy. Dostupná je také fototerapie (odborný název pro užívání léčivých bylin) tradiční čínské medicíny. Čínské bylinky mohou být ve formě čajů, výluhů, ale také tablet. Ale přichází k nám také znalosti severních národů. Švédské bylinky jsou směsí, která je základem pro výrobu švédských kapek. Zajímavého elixíru, který pomáhá s trávením, kardiovaskulárním systémem i duševní pohodou.

Jen je potřeba seznámit se s účinky jednotlivých bylin a se způsobem jejich použití. Skvělým pomocníkem jsou knihy o bylinkách, herbáře, ale i pořad Kouzelné bylinky.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz