Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Hnojení růží

Růže stačí hnojit na jaře a na podzim. Přilepšit jim ovšem můžete i uprostřed sezóny, když začnou kvést. Zejména opakovaně kvetoucí růže ocení další dávku hnojiva. Budou pak víc kvést a silnější rostlina si také lépe poradí se škůdci.

Jarní hnojení růží

Růže doporučujeme hnojit na jaře minerálním hnojivem, protože to působí velmi rychle bez zbytečného odkladu. Optimální bude, když jarní hnojení růží provedete v půlce března.

Po jarním vyhnojení rostliny pořádně zalijte.

Sledujte ovšem předpověď a jarní hnojivo na růže rozhoďte až ve chvíli, kdy uvidíte, že má v následujících dnech po aplikaci pršet. Syntetická hnojiva totiž mohou rostlinu spálit, jestliže na ní budou ležet delší dobu v suchém stavu. Použít lze i klasický Cererit v dávce asi 75 gramů na metr čtvereční.

Podzimní hnojení růží

Podzimní hnojení růží má za cíl sazenici již jen připravit na období mrazů. Z toho důvodu doporučujeme přírodní hnojiva - ty s velice pozvolným uvolňováním. Ideální je kompost, který můžete ještě nastavit obyčejnou zeminou ze zahrádky. Ten má také tu výhodu, že nevyužité živiny v něm zůstanou až do jara. Zima kompost zakonzervuje a vysoký obsah humusu zajistí, že se živiny jen tak nevyplaví ani při rychlém tání sněhu.

Od srpna již v žádném případě nepoužívejte dusíkatá hnojiva.

V obchodech naleznete i speciální hnojiva na růže, nicméně klasický kompost nic spolehlivě nenahradí. Ušetří navíc práci, neboť se hodí takřka ke každé rostlině a můžete si jej vyrobit i zadarmo. K růžím jej rozhoďte začátkem října. Vrstva může být až 30 centimetrů vysoká, protože zároveň funguje i jako zimní ochrana. Vyšší vrstvu ovšem po 14. květnu, kdy již nehrozí mrazíky, citelně zredukujte.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz