Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Jak na správný řez a střih stromů na zahradě

Jste hrdí majitelé krásné zahrady plné stromů? Tak to jste tady správně. V našem článku se dozvíte, jak o stromy na zahradě pečovat a proč pravidelné zastřihávání větví důležité.

Prořezávání stromů nůžkami

K čemu slouží pravidelné zastřihávání stromků? 

Mít krásné stromy, které navíc plodí, je snem snad každého zahrádkáře. Jejich prořezávání však není jen estetickou záležitostí. Velmi také ovlivňuje jejich celkovou kondici a u ovocných stromů schopnost plodit. Jistě také víte, že stromy mohou napadat různí škůdci. Prořezáváním větví se tak zbavíte poškozených částí stromu. 

Pákové teleskopické zahradní nůžky Fiskars Smartfit

Kdy je vhodná doba? 

Načasování těchto úkonů patří mezi důležité předpoklady k úspěchu. U ovocných stromů obecně platí, že nejlepší doba pro jejich zastřihávání je období vegetace. To trvá cca od listopadu března. Je to doba, ve které stromy roste pomaleji, jejich životní funkce jsou v útlumu a nehnízdí na nich ptáci.

Čím zastřihávat a prořezávat stromy? 

Vhodné nástroje si vybíráme podle několika aspektů, jako je tloušťka nebo tvrdost větví a výhonů.

Ruční zahradní nůžky Fiskars

Mladé, tenké a měkké výhonky 

Na mladé a měkké větvičky o průměru do 20 mm se skvěle hodí zahradnické nůžky nebo nůž. Práce s takto tenkými větvemi vyžaduje jistou dávku opatrnosti, abychom je nepoškodili celé. Zastřihávejte je cca 0,5 cm nad pupenem a pod úhlem 30–45 stupňů. Čepele se snažte v místě řezu udržet proti sobě.

Střih větví stromů

Staré, tvrdé větve

V tomto případě sáhněte po výkonnějším nástroji, jako jsou kovadlinkové, dvouruční pákové nebo převodové nůžky se srpovou čelistí nebo speciální pilka. Nůžky se používají na větve do průměru 40 mm. Naopak u větších průměrů zvolte pákové nebo převodové nůžky, jinými typy byste mohli strom poškodit. U průměru větších než 40 mm zvolte speciální pilku s listy se zuby, které jsou ke větvím šetrnější.

Prořezávání stromů pilkou

Techniky prořezávání

Různé druhy stromů také vyžadují různé způsoby prořezávání. Různými nástroji, v různých částech apod. 

Výchovný řez 

Tento typ řezu provádíme v rané fázi vývoje stromu, a to od dvou maximálně do pěti let od jeho zasazení. Zkracujeme při něm terminál (hlavní svislý výhon) a přírůstky hlavních a postranních větví. Hlavní výhon by měl zůstávat alespoň o ⅓ delší než ostatní hlavní větve. A které větve odstraňujeme úplně? Ty, které se mezi sebou kříží nebo rostou směrem do koruny. Výchovný řez je pro stromy obzvlášť důležitý, protože významně ovlivňuje jejich další růst a vývoj. 

Udržovací řez 

Udržovací řez provádíme většinou ve vegetačním období. Pomáhá udržet strom zdravý a podporuje růst zdravých plodů a květů.

Tvarovací řez 

Tento způsob řezu má především estetickou funkci. Provádíme jej u mladých stromů a dáváme jim dobrý základ pro hezký, symetrický tvar celého stromu a koruny, například kulovitý, sloupovitý nebo kuželovitý. 

Zmlazovací řez

Jak už název napovídá, zmlazovací řez provádíme u starých stromů nebo jím napravujeme nepovedený udržovací řez. Touto technikou odstraňujeme poškozené a suché větve. Také jí přecházíme košatosti stromů a udržujeme hezký symetrický tvar koruny.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz