Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Nemoci růže

Prevence je základem úspěchu. Výmluvy žádnou růži nezachrání, takže se jako první podívejme na preventivní opatření. Ta souvisejí s obecnými zásadami pěstování růží. Vedle správně zvoleného stanoviště, kultivaru apod. ovlivňují zdraví růží také doprovodné rostliny. Levandule, česnek, řeřicha, aksamitník, majoránka, pórek, cibule, měsíček a pelyněk odpuzuje celou řadu škůdců a chorob. Pamatujte si také, že čím víc růží na zahradě budete pěstovat, tím vyšší bude šance, že budou napadeny.

Černá skvrnitost na růžích

Růže ohrožují zejména houbová onemocnění. Černá skvrnitost na růžích je snad nejobávanějším a nejčastím problémem. Černou skvrnitost poznáte podle tmavě hnědých až fialových skvrn objevujících se po celé ploše listů od července. Listy postupně začnou opadávat. Opadané listy bezodkladně spalte. Plíseň napadá také mladé výhonky. Zkázu zastavíte jedině aplikací fungicidu.

cerna_skvrnitost_na_ruzich

Padlí na růžích

Šedobílý povlak prozradí, že rostlinu napadlo padlí. Také padlí na růžích odstraníte kvalitním fungicidem. Zajímavostí je, že se padlí objevuje na růžích obvykle během hezkého počasí koncem léta.

padli_na_ruzich

Rez na růžích

Jak už název napovídá, toto onemocnění listy zdegraduje tak, že vypadají, jako kdyby jejich spodní strana zrezla. To způsobují pupínky o velikosti špendlíkové hlavičky. Jsou plné oranžovočerveného prášku - spor této houby. Opět pomůže pouze osvědčený fungicid.

rez_na_ruzich

Mšice na růžích

Mšice na růžích poznáte podle pokroucených listů. Nenechte se zmást jejich zelenou barvou. Mšice na růžích nejsou tmavé, jak je běžné. Celkem snadno je zlikviduje i přírodní postřik proti mšicím. V boji obvykle pomáhá také armáda slunéček sedmitečných. Naopak mravenci budou o mšice pečovat, proto pod růži nasypte granule proti mravencům.

msice_na_ruzich

Pilatka na růžích

Konkrétně pilatka drobná klade na listy růží svá vajíčka. Listy na ně reagují zkroucením a přestávají plnit svou funkci. Boj s tímto škůdcem je o to těžší, že po nakladení vajíček je již pozdě. Zásadní roli tak hraje prevence. Pokud se vajíčka každý rok vyskytují, aplikujte postřik proti pilatce preventivně již v polovině května a následně ještě dvakrát s odstupem 10 dnů.

pilatka_na_ruzich

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz