Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Pěstování bylinek

Chystáte se pěstovat bylinky? V tomto článku si uvedeme, jak na to při pěstování doma za oknem, na balkoně nebo na zahradě, i pokud jste naprostí začátečníci.

Je pěstování v nádobách jiné než na zahradě? Rozhodně ano, protože balkon nebo také terasa poskytují naprosto rozdílné podmínky, než zahrada. Stejně tak je specifické pěstování i doma za oknem.

moderni-kvetinac-na-bylinky

Bylinky dnes můžete pěstovat i zábavně v chytrých květináčích.

Pěstování v nádobách je většinou náročnější než na zahradě, protože doma nebo na balkoně panují jiné podmínky než venku. Uvedeme si tedy postupně způsoby pěstování a vhodnost bylin na jednotlivá stanoviště. Začneme pěstováním doma, pak si uvedeme zásady pěstování na balkoně a terase a nakonec se budeme věnovat pěstování bylinek na zahradě.

Semena nebo sazenice? 

Nejdříve si musíme bylinky pořídit. Budeme vysévat semínka nebo raději koupíme sazeničky? Mé zkušenosti mi říkají – pokud to jde, tak preferuji výsev. Výsev provádíme doma během března, do půlky dubna. Rostlinky jsou vlastně od semínka zvyklé na jedno prostředí. Nejsou vystavené změnám prostředí a substrátu, jako ty, které si koupíme jako sazeničky a přineseme si je domů. Nejchoulostivější jsou bylinky ze supermarketu, které mohu doporučit jen k okamžité spotřebě. Budeme se věnovat oběma variantám pěstování – ze semen i ze sazeniček. Začátečníkům doporučuji raději adaptované a dobře zakořeněné sazenice z českých okrsných školek.

permaseminka-zeleniny

Také semínka bylinek můžete pořídit v (s)permakvalitě - BIO a adaptované pro ČR.

Pokud jste úplní začátečníci, některé bylinky jsou na pěstování ze semínek přece jen náročnější, proto si raději kupte sazenice. Je to například rozmarýn a levandule - dlouho klíčí a trvá, než u nic dopěstujete pěkný keřík, dále máta – nikdy není jisté, jaké bude mít vlastnosti, protože máty máme nepřeberné množství variet, tak pokud chcete nějakou speicifickou mátu, raději si ji vyberte jako sazeničku, než se spoléhat na to, že vám vyroste ze semene právě ta, kterou chcete.

Při předpěstování ze semen potřebujeme zajistit rostlinkám určité podmínky:

  1. Světlo – důležité je umístění – na kterém okně je nejvhodnější bylinky předpěstovávat? Rozhodně by to mělo být na jižní nebo východní straně. Nebo ještě třeba na jiho- západní straně.
  2. Teplota – mnoho bylinek při klíčení potřebuje teplotu nad 20 °C. Je nutné, aby substrát byl v teple, pozor, kdo máte studené parapety, hlavně v noci, a ještě když jsou za závěsem – tam může být hodně zima a semínka vyklíčí jen stěží.
  3. Substrát – na výsev bylinek i na jakýkoli jiný výsev při předpěstovávání bychom měli použít výsevní substrát. Pro bylinky jej můžeme ještě trošku přimíchat písek – asi na 4 díly substrátu jeden díl písku. Můžete použít i již hotový substrát na bylinky.
  4. Vlhkost půdy – při klíčení nesmí substrát vyschnout, stále ho udržujeme vlhký rosením nebo opatrným zaléváním tak, abychom semínka nevyplavili. Pokud substrát zaschne, klíčící rostlinky i nabobtnalá semínka mohou zaschnout a máme po úrodě. Zalévání pomocí rosení se rozumí tak, že stříkáme substrát hodně intenzivně, aby se voda dostala i do spodních vrstev, neznamená to jen ovlhčit horní vrstvu substrátu. Díky rosení předcházíte vyplavení semen.
  5. Hloubka setí – platí pravidlo, že se semínko seje do hloubky asi tak 2x tak hluboko, jaká je jeho velikost. Takže velice drobná semínka sejeme tak, že je jen zaprášíme slabě vrstvičkou substrátu a udusáme. Pak hned rosíme.
  6. můžeme vysévat do sadbovače – zde je nutné vysévat opravdu jen pár semínek do každé buňky, nikdy ne moc nahusto, pak hůře klíčí. Musíme však opravdu dbát na to, aby se substrát nevysušil. Většinou jsou sadbovače opatřeny průhledným plastovým víkem, které zamezuje nadměrnému odpařování vody a zároveň drží teplotu.

Jakmile rostlinky povyrostou, tak ty nejsilnější přesadíme do květináčku nebo do truhlíku. Snažíme se rostlinky vyjmout s celým kořenovým balem ze sadbovače.

Lze vysévat do květináčku nebo truhlíčku. Zde není nutné rostlinky tak brzy přesazovat. Později stačí rostlinky rozdělit, aby se jich v květináčku či truhlíčku netísnilo mnoho.

Pěstování bylinek doma v bytě

Jak pěstovat bylinky v bytě je nejčastější dotaz začátečníků. Zaměříme se proto nejdříve na bylinky, které právě můžete pěstovat doma za oknem. Patří k nim majoránka, saturejka zahradní, bazalka, koriandr, řeřicha, meduňka, tymián, petrželka, máta, rozmarýn.

citronovy-tymian

V online zahradnictvích můžete vybírat z mnoha druhů tymiánů i dalších bylinek.

Dejte si bylinky do dekorativních nádob a budou k užitku i ozdobou. Vyhraďte jim jižní nebo západní okno. V letních měsících dávejte pozor na přeschnutí, za oknem bývají často vysoké teploty. Důležitá je častá zálivka! Ale pozor, nepřelévejte! Vše potřebné pro pěstování bylinek v bytě naleznete v doprovodném článku.

Pěstování bylinek na balkoně

V nádobách na terase nebo balkoně můžeme pěstovat většinu bylinek. Pokud není orientace balkonu zrovna na sever, je zde dostatek světla a nedochází k vytahování rostlin za světlem a dobře tu prospívají.

Balkon poskytuje bylinkám takzvané mikroklima. Klima, které je pro ně buď požehnáním nebo zkázou. Klíčovou roli hraje orientace balkonu. Jiné podmínky budou panovat právě na severní straně a naprosto jiné za jižní straně balkonu. Toto jsou vyloženě extrémy, ale citelné rozdíly jsou i mezi východní a západní stranou balkonu. Dá se očekávat, že na severní straně se bylinkám moc dařit nebude z důvodu nedostatku světla. Ale i tam se dá nějaká ta bylinka pěstovat. Například petrželka, koriandr nebo pažitka.

Jižní orientace je zase opačný extrém. Bylinky často trpí vysokými teplotami, které se na jižních balkonech mohou šplhat i k 60 °C. Taková výheň nesvědčí ani těm nejteplomilnějším a sluncechtivým bylinkám. Zde je nutné zajistit přistínění v době největší výhně.

Jaké druhy bylinek můžeme na našich balkonech pěstovat

Z jednoletých jsou to například řeřicha, bazalka, koriandr, lichořeřišnice, měsíček a další. Z víceletých můžeme pěstovat na balkoně například šalvěj, meduňku, mátu, tymián, dobromysl, pažitku, petrželku. Je třeba pro bylinky vytvořit podmínky podle daného druhu podle nároků na světlo a zálivku.

O bylinkách existuje celá řada skvělých knížek. Stačí nahlédnout do knihkupectví.

Můžeme si je předpěstovat ještě v předjaří doma tak jako u pěstování bylinek za oknem, vysazujeme je na balkon nejdříve po zmrzlých mužích. Prvních 14 dní je vhodné sazeničky otužovat. To znamená, že když přes poledne svítí hodně slunce, tak je zastíníme a na noc je ještě schováváme domů. Takto si postupně přivyknou a nespálí se. Musí si na sluníčko a výkyvy teplot mezi dnem a nocí zvyknout, aby se nespálily.

Jak pěstovat bylinky ze sazeniček

Pokud máme sazeničky, ať už vypěstované svépomocí nebo zakoupené od zahradníka, je nutné je před umístěním na balkon opět postupně otužovat. Pokud máme sazeničku od někoho, komu bylinky raší na zahradě, otužovat samozřejmě už nemusíme. Které bylinky můžeme pomocí oddělku získat? Jsou to ty, které rostou v trsech – například pažitka, meduňka, máta, dobromysl nebo mateřídouška.

Jak bylinky společně kombinovat

Bylinky dělíme na ty, které potřebují spíše stín a ty, co potřebují více slunce. Pak je také důležité přihlédnout na vodní režim bylinek. Ne všechny bylinky, které potřebují slunce, jsou i suchomilné. Další skupiny bylin je naopak pěstovat samostatně, protože vyžadují hodně prostoru.

bylinka_levandule_dwarf_blue

Levandule: Typická bylinka spojená se sluncem a azurovým pobřežím jižní Francie.

Příklady kombinace bylinek – do jednoho truhlíku o délce cca 50 cm vysadíme maximálně tři druhy bylinek – z těch stínomilnějších můžeme dát k sobě například ty vyloženě kuchyňské bylinky – jako je petrželka, pažitka, polníček. Z těch suchomilných můžete dát k sobě majoránku, saturejku, tymián, nebo rozmarýn a šalvěj. Bylinky lze rovněž pěstovat s mnoha druhy zeleniny, jak dal dohromady Tomáš na jeho webu. Všechny rostliny tak porostou jako z vody. Říká se tomu synergie.

Další skvělé rady se dozvíte v eBooku Vypěstujte si 7 bylinek doma za oknem.

Některé bylinky je vhodné pěstovat samostatně – například mátu, protože svými výběžky by utlačovala ostatní bylinky, stejně tak hodně prostoru potřebuje i bazalka, lichořeřišnice, levandule nebo meduňka. Další inspiraci načerpáte v článku Jaké bylinky pěstovat spolu.

Jak bylinky v nádobách hnojit

Po přesazení bylinek do nového substrátu není nutné první měsíc hnojit vůbec. Pak hnojte kapalným hnojivem na bylinky každých 14 dní ve formě zálivky. Přece jen jsou byliny odkázány na omezený prostor v květináči a živiny ze substrátu rychle spotřebovávají. Bylinky se tak odmění krásným vzrůstem a můžeme je pak i pravidelně sklízet :-)

Pěstování bylinek na zahradě

Pěstování bylinek na zahrádce je mnohem jednodušší, než v nádobách doma, na balkoně nebo na terase. Pokud zvládneme pěstování bylinek v nádobách, na zahradě už je to hračka! Zahrada je pro ně přirozenější prostředí, protože jim nehrozí například přesušení, vysoké teploty nebo nedostatek prostoru. Existuje také mnoho způsobů, jak bylinky na zahradě pěstovat. Nejpopulárnější jsou poslední dobou jednoznačně praktické vyvýšené záhony nebo si můžete postavit bylinkovou spirálu.

bazalka-v-botanicke-zahrade-v-praze

Tak vypadá bazalka v Botanické zahradě v Praze (venkovní expozice). Přiblížíte se?

Stanoviště

Důležité je najít bylinkám místo, kde není promáčená půda, kde budou mít dostatek slunce a pak porostou téměř samy. Základem je slunečné místo chráněné před větrem. Některé bylinky snášejí i polostín. U bylinek, kterým se tu věnujeme, níže uvádím požadavky na plné slunce nebo polostín. Všechny bylinky snáší dobře plné slunce (co se týká zahrady – ne na balkoně, kde se teploty mohou šplhat hodně vysoko). Takže zmíněné bylinky můžeme na zahradě na plném slunci pěstovat bez obav. Ovšem ty náročnější na vláhu budeme v období sucha více zalévat.

Bylinky na slunce:

bazalka, jablečník, cibule zimní, brutnák, koriandr, dobromysl, levandule, lichořeřišnice, majoránka, máta, mateřídouška, měsíček, rozmarýn, saturejka, šalvěj, tymián, yzop a mnohé další

Bylinky do polostínu:

kontryhel, meduňka, pažitka, petrželka, řeřicha, kozlík, řimbaba (zvlášť kontryhel a řimbaba by měly být v polostínu) a mnohé další

nejlevnejsi_zahradnik

S pěstováním bylinek vám rád pomůže i náš Rostlinář. Pracuje zdarma :)

Sázení sazeniček

Opět je velmi důležité, odkud sazeničky pocházejí a jaký prostor potřebují. Pokud budeme sázet ven sazeničky předpěstované v domácím prostředí, je nutné postupné otužování. Ze zahradnických center bychom měli dostat informaci o zakoupené sazeničce, zda otužování potřebuje či nikoliv. Další možnost je získat sazeničku rovnou od někoho ze záhonku – lze to u bylinek, které se mohou množit dělením – dobromysl, libeček, kozlík, máta, meduňka, řimbaba, mateřídouška, pažitka, šalvěj. A pokud jste nepořídili nebo na to nemáte čas, všechny sazenice seženete v kategorii Bylinky s dopravou až domů.

Udržujeme záhonky bez plevelů

Na zahradě je nebezpečí, že nám bude zamořovat bylinky plevel, tak dbáme, aby neměl moc velkou šanci. Zvlášť u vytrvalých bylinek, konkrétně máta, meduňka, dobromysl, mateřídouška a pažitka. V případě pěstování bylinek si dáváme také pozor, aby nám na zahradě do bylinek nevrůstal trávník, pokud máme trávník blízko záhonku. Jen těžko jej lze z bylinkového záhonku odstranit tak, aby při tom nedošlo k mechanickému poškození bylinek. Šikovný je k tomuto účelu neviditelný obrubník.

zahon

K oddělení záhonu od trávníku a cest poslouží také obyčejná kláda.

Hnojení bylinek na záhonku

Bylinkový záhon není potřeba hnojit vůbec. Bylinky jsou skromné a stačí jim to, co je v půdě.

Článek pro vás sepsala s ❤ Michaela Maťhová z Bylinkovyraj.net

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz