Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Sázení růží

Sázení růží se provádí nejčastěji na jaře, protože tím vyloučíte možnost, že by rostlina hned první sezónu zmrzla. Prostokořenné růže pak můžete sázet i na podzim. Nejlepší je ovšem vybrat dobře zakořeněnou růži v květináči, protože tu lze zasadit bezpečně kdykoliv během roku vyjma dnů, kdy je půda zmrzlá.

Sázení růží krok za krokem

Jako první sazenici růže ponořte asi na 12 hodin do vody včetně nadzemní části! Pokud máte k dispozici prostokořenné růže, ještě před tím zkraťte výhony i kořeny na délku 20 centimetrů a poškozené kořeny odstraňte. Pokud jste nakoupili sazenice s kořenovým balem, bal jemně narušte.

Kořeny doporučují zkušení zahradníci ještě podsypat 1/2 balením mykorhizy. Sazenice pak bude odolnější vůči suchu a květy budou vypadat ještě lépe!

Teď přichází na řadu příprava jámy, kam sazenici usadíte. Vykopejte ji alespoň o 20 centimetrů širší i hlubší, než je průměr, potažmo výška kořenového systému. Na dno nasypte tolik zeminy s vysokým podílem kvalitního kompostu, aby byl krček 5 centimetrů pod úrovní země. Nyní do jámy doplňte zeminu smíchanou s kompostem a ušlapejte ji do úrovně záhonu.

Růže nikdy nesázejte do půdy, ve které rostla v posledních letech jiná růže!

Následně samozřejmě nesmí chybět důkladné zalití. Dalo by se říct až prolití, protože s vodou první den rozhodně nešetřete bez ohledu na počasí. Nemusíte se obávat, růži 100% neutopíte, pokud jste postupovali dle našeho návodu.

Na závěr si ponechte ještě nějakou půdu pro nakopčení. Stačí růži zasypat asi 15 centimetrů vysokou hromádkou země. Ta bude růži chránit před vyschnutím během sezóny zejména v prvních týdnech po zasazení.

Výsadba růží - rekapitulace

  1. Ponoření do vody
  2. Usazení do země
  3. Vydatné zalití
  4. Nakopčení zeminy

Jak daleko od sebe sázet růže

Minirůže od sebe sázejte 30 centimetrů, velkokvěté 40 a sadové s pnoucími pak cca metr a půl od sebe. Vždy to chce i trochu citu, protože každá zahrada má specifické podmínky i faunu a flóru. Ke stromkovým růžím doporučujeme zatlouct ještě opěrný kůl a pnoucí růže sázejte šikmo k opěře.

Nezapomeňte na zálivku

Ať už budete sázet růže kdykoliv, nezapomeňte je v následujících týdnech po výsadbě důkladně zalévat. Sazenice totiž není schopná přijímat tak snadno vodu, protože ještě nemá dorostlé vlásečnicové kořínky a není napojena na symbiotické podhoubí. Jemné kořínky růže a mykorhiza později umí dostat vláhu i z velmi suché půdy, takže již není třeba rostlinu dodatečně zalévat nad rámec běžných srážek.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz