Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Vybíráme živý plot

Živý plot se stává stále častější volbou v českých zahradách. V porovnání se zděným nebo dřevěným plotem totiž živý plot lépe vypadá a nemusíte se o něj téměř starat. Důležitým faktorem je také cena, protože metr živého plotu "postavíte" již za přibližně 100 korun. Nicméně pokud vyberete ty nejlevnější sazenice, počítejte s tím, že budete muset počkat pár let, než rostliny vyplní celou plochu a budete tak zcela v soukromí.

Živý plot můžete nakoupit online a nechat si jej přivézt až na místo.

Tento článek je určený pro všechny, kteří přemýšlí o živém plotě. Podíváme se na možnosti, které máte, poradíme s výběrem a na závěr také zmíníme pár tipů k výsadbě a následné údržbě. Jako první se budete muset rozhodnout, jestli si živý plot vypěstujete ze sazenic nebo si necháte postavit už hotové živé oplocení na míru, které zvědavé kolemjdoucí zklame již od prvního dne.

Živý plot ze sazenic

Živý plot ze sazenic může mít mnoho podob, protože na trhu jsou sazenice dřevin nejrůznějších velikostí a tvarů. V naprosté většině případů platí, že čím dražší sazenici koupíte, tím vyšší a širší bude. Vhodným kompromisem mezi výškou a cenou je bez ohledu na druh rostliny výška v rozmezí 40 až 100 centimetry. Nižší je skutečně jen pro ty nejchudší zákazníky a vyšší už začíná být naopak pro ty nejbohatší, kteří moc cenu neřeší a nechtějí čekat na výsledek.

zivy_plot_nemusi_byt_jen_zeleny

Pravidelný živý plot

Asi nejčastěji se setkáváme s pravidelným živým plotem. O co jde? Představte si například tůje vysázené v řadě kolem pozemku, před kterými je rovnou cesta nebo trávník. Takový živý plot asi nejvíc připomíná ten neživý. Výhodou je, že potřebujete vysadit jen rostliny kolem pozemku, takže náklady nebudou moc vysoké. Toto řešení má však hodně nevýhod. Oplocení nebude ničím moc zajímavé, protože musí být složené z jedné rostliny, časem vás možná přemůže klaustrofobie a budete jej muset alespoň jednou za rok stříhat.

Nejrychleji rostoucím živým plotem je thuje brabant a ptačí zob až s 1m přírůstky.

Živý plot bez údržby

Živým plotem bez údržby myslíme pás nejrůznějších rostlin kolem hranice parcely. Často jej vytvářejí zahradní architekti, neboť jeho sestavení vyžaduje celkem hodně znalostí v oblasti rostlin, hodně času a kreativní myšlení. Nakombinovat životaschopnou a hezkou kombinaci stromů, keřů a květin dá zkrátka zabrat. Výsledek ovšem stojí za to. O takovou bariéru se nemusíte vůbec starat a každý měsíc vás odmění unikátní sestavou nejrůznějších barev.

Předpěstovaný živý plot

Za novinku posledních let lze označit předpěstovaný živý plot. Odjet na celodenní výlet a večer již vstupovat do 100% hotového a nepropustného plotu je skutečně lákavé. Nicméně není to vůbec levná sranda. Metr nejlevnějších předpěstovaných plotů začíná jen lehce pod hranicí 4 tisíc korun a třeba u tisů sahá až k 30 tisícům korunám za metr délky. Celé oplocení tak může stát i přes milion korun.

predpestovany_zivy_plot

Proč je předpěstovaný tak drahý

Asi si teď říkáte, že taková cena je zcela mimo realitu. Není a to už jen z toho důvodu, že každý rok víme o desítkách zákazníků i v tuzemsku, kteří volí právě předpěstovaný živý plot. Proč? Kupují si totiž zejména čas. Ušetří přibližně 8 let života, protože tak dlouho trvá, než sazenice vyrostou do požadované velikosti. Nesmíme zapomínat ani na to, že určité procento ze zakoupených stromků a keřů po výsadbě uhyne. To se u hotových plotů nestává. Často si tyto hotové sestavy kupují firmy, neboť chtějí udělat na zákazníky dojem od prvních týdnů v novém sídle.

Kterou rostlinu si vybrat

Živý plot se může skládat ze 3 typů rostlin - rostlin s nevýraznými květy a nejedlými plody (okrasný živý plot), rostlin s hezkými květy, ale bez užitečných plodů (kvetoucí živý plot) nebo z rostlin, ze kterých můžete sklízet nejčastěji ovoce. Skvělé na tom všem je, že tyto keře a stromy lze namíchat, takže ve výsledku se můžete kochat krásně zelenou stěnou, která bude v průběhu roku měnit barvy listů i květů a na konci sezóny z ní ještě sklidíte třeba kiwi.

Okrasný živý plot

Vůbec nejpopulárnějším živým plotem je právě plot okrasný. Sice obvykle nekvete a když už, tak jen jednou a nevýraznou barvou, ale vytváří funkční bariéru, která splní účel - nikdo vás neuvidí, a zabere na zahradě jen minimum místa. Nejoblíbenější jsou do tohoto typu živého plotu tůje - zejména rychle rostoucí thuje brabant a smaragdově zelené tůje smaragd. Následují zlatavé cypřišky. Žádané jsou i tisy a buksusy, nicméně ty rostou velmi pomalu.

Kvetoucí živý plot

Ryze kvetoucí nebo jen užitkový živý plot už není tak snadné složit. Použitelná je v podstatě jen bobkovišeň s velkými bílými květy a speciální odrůda hortenzie, proto se kvetoucí keře (zlatý déšť, motýlí keř, šeříky apod.) sázejí mnohem častěji s jinými rostlinami.

Zkuste namixovat víc kvetoucích dřevin dohromady.

Užitkový živý plot

Za poslední hit lze označit přírodní plot z kiwi. Kiwi vytváří neprostupnou stěnu a ještě na konci roku sklidíte chutné ovoce. Potřebuje ovšem oporu. Do živého plotu můžete použít například i jedlý kaštan, kanadské borůvky, rakytník či vinnou révu. Kreativitě se meze nekladou!

Jak zasadit živý plot

Jak zasadit živý plot? Přírodní plot si můžete "postavit" sami nebo si na to najmout specializovanou firmu. Většina zákazníků si živý plot sází samostatně, protože je to vyjma času nic nestojí. Jestliže se rozhodnete pro stejný postup, postupujte podle níže uvedených bodů. Výsadbu lze provést kdykoliv během vegetace.

  1. Ujistěte se, že máte dostatek rostlin
  2. V místě živého plotu natáhněte provaz
  3. Zkypřete půdu v šířce 60cm a hloubce 40cm
  4. Půdu smíchejte se zahradnickým substrátem
  5. Připravte jámy pro rostliny
  6. Kořeny doporučujeme obalit mykorhizou
  7. Sazenice zasaďte do připravených děr
  8. Kolem plotu rozhrňte mulčovací kůru
  9. Rostliny důkladně zalijte

Sazenice sázejte ideálně na slunce a vyhněte se suchým místům pod velkými stromy. Živá stěna díky tomu bude mnohem hustší a kvalitnější. Výše uvedený postup se vztahuje k okrasným živým stěnám, které se sází do řady. Nicméně u kvetoucích a užitkových plotů bude postup velice podobný. Ještě před nákupem se určitě poraďte přímo s prodejcem, který vám rád poradí konkrétní postup zdarma.

Jak se o něj starat

Závěrem si povíme něco málo o tom, jak byste o živý plot měli pečovat, aby byl stále hezký a bez chorob. Alespoň jednou za rok se doporučuje plot přihnojit. Tím, jak se plot stříhá, z půdy odnášíme celkem hodně živin. Po několika letech rostliny bez hnojiva začínají chřadnout. Střih neboli tvarování by se mělo provádět dvakrát za rok - zpravidla v červnu a v září. Vždy ovšem záleží na konkrétním druhu. V době extrémních veder oplocení zalévejte.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz