Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Zahradní židle – na co si dát pozor při jejich nákupu?

Zahrada, terasa, balkon - místa, která si většina z nás spojuje s odpočinkem a relaxací. Tento prostor většinou upravujeme tak, aby zde bylo co nejvíce zelených rostlin a přírodních prvků. Důležité je zde umístit ale i takové prvky, které vytvoří pohodlnou oázu klidu, do které se budete rádi vracet po dlouhém dni v práci nebo zde budete trávit volný čas o víkendu. Právě v tom může pomoci správně zvolený nábytek, zejména zahradní židle. Na co si tedy dát pozor při jejich nákupu?

Moderní zahradní židle

Pohodlné zahradní židle – čím se řídit při výběru?

Zahradní židle lze pořídit v sestavě se stolem či samostatně. Vše záleží na vaší představě o uspořádání balkonu, terasy nebo zahrady. Na trhu je spousta produktů a výrobci se předhánějí v nových modelech. Některé se odkazují na minulá období, zatímco jiné jsou výkřikem poslední módy.

Zahradní židle - na jaké prvky si dát pozor při jejich výběru?

  • materiál - vzhledem k tomu, že nábytek může být vystaven vnějším vlivům, vyplatí se zvolit model, vyrobený z odolného, řádně chráněného materiálu,
  • pohodlí - zahradní židle by měla zajistit komfort při odpočinku na čerstvém vzduchu,
  • snadné čištění - nábytek by měl být snadno omyvatelný, díky čemuž si zachovává estetický dojem,
  • design - design židle by měl ladit s ostatními prvky exteriéru, tedy dalším nábytkem a dekorativními doplňky,
  • doplňkové příslušenství - vítána je možnost použití doplňkového příslušenství, jako je například sluneční deštník nebo dekorativní zahradní polštářky.

Ratanové nebo dřevěné židle – jaký materiál zvolit?

Moderní zahradní židle může být vyrobena z různých materiálů. Velmi populární je ratan, dřevo, plast, hliník a ocel. Každý z těchto materiálů má výhody i nevýhody.

Tradičním materiálem je dřevo. Má řadu výhod, mezi které patří především estetické hledisko. Je však nutné zmínit, že dřevěný zahradní nábytek by měl být pravidelně impregnován, aby byl chráněn před negativním vlivem vnějších faktorů. Ne každý totiž na to má čas a fyzické možnosti.

Dalším, v současnosti velice populárním materiálem, který dokonale ladí se zelenou vegetací a pomáhá dodat exteriéru útulnost, je ratan. Zahradní ratanová křesla vypadají velmi elegantně. Vzhledem k nižší odolnosti vůči povětrnostním vlivům, včetně častého deště nebo silného slunečního záření se jejich použití doporučuje spíše na zastřešené balkony a terasy.

Trochu odlišný je zahradní nábytek z plastu. Nezpochybnitelnou výhodou tohoto typu modelů je snadné čištění a lehkost, díky čemuž se snadno přenáší. V porovnání s dřevěným nebo ratanovým nábytkem je také cenově příznivější. Za pozornost stojí nábytek vyrobený z technoratanu, tedy syntetického ratanu, který je tomu přírodnímu velmi podobný.

Pohodlná zahradní křesla mohou být vyrobena i z hliníku. Nejlépe se budou vyjímat jako doplněk moderních zahrad, teras nebo balkonů. Jejich výhodou je, že jsou lehké a odolné vůči nepříznivým povětrnostním podmínkám.

Dřevěný zahradní nábytek

Ergonomie zahradního nábytku – proč je důležitá?

Zahradní židle je kus nábytku, který by měl být správně sladěn s prostorem, ve kterém se má nacházet. Zároveň musí zajistit pohodlí při užívání. V tomto případě stojí za to věnovat pozornost výšce opěradla. Vyšší opěradlo totiž jistě poskytne lepší oporu pro záda. Sedák by měl dále poskytovat dostatečnou oporu před studeným průvanem.

Když máme více místa, můžeme se rozhodnout pro pohodlný zahradní nábytek v podobě zahradních lehátek nebo křesel. Je na nich možné pohodlně relaxovat a užívat si čerstvý venkovní vzduch.

Jak nejlépe skladovat zahradní nábytek?

V podzimním a zimním období je zahradní nábytek potřeba dobře chránit před nepřízní počasí. Ideálně by se mělo jednat o zastřešené místo, které ochrání před deštěm, sněhem, mrazem nebo slunečním zářením. Mnohe zahradní židle lze ukládat na sebe a vytvořit tak stoh - nezaberou pak mnoho místa. Další variantou pro lidi, kteří nemají dostatek úložného prostoru, mohou být také skládací modely.

Zajímavým řešením jsou i speciální kryty, které nábytek ochrání. Lze je použít jak na podzim a v zimě, kdy chrání uskladněný nábytek před prachem, tak i v létě, když je venku vystaven dešti nebo slunci.

Moderní zahradní židle doplní váš interiér a poskytnou vhodné místo k odpočinku. Důležité je vybrat takový model, který splyne s již existujícím prostorem a doplní jej. Židle se také vyplatí doplnit pohodlnými zahradními polštáři, které vám zpříjemní chvíle strávené venku.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz