Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Zavlažování trávníku

Zavlažování trávníku spadá do kategorie potřebných, ne-li nutných, úkolů, které musíte dostat do svého diáře. Je to dáno jedním zásadním faktem. Z českých mraků padá nedostatečně srážek a ještě ke všemu jsou celkem nepravidelné. To nejde moc dobře dohromady s mělkými kořeny trávníku. Jednoduše řečeno, svrchní vrstva půdy rychle vyschne a rostlinky trávy zůstanou bez vody.

Jestliže již 4 dny nespadla ani kapka vody, trávník zalijte 15 litry na každý 1 metr čtvereční.

Pravidelné zavlažování trávníku trávě prospívá

Proč by nás mělo zavlažování trávníku zajímat? Jestliže se chcete každý den dívat na krásně zelený trávník, musíte trávník zavlažovat. V určitém bodě sucha rostlina odumírá. Co se s ní stane? Celá vrchní část rostliny prostě odumře a už se nevzpamatuje. Na zahradě se tak objeví nevzhledné “seno”, které z trávy ovšem jen tak nedostanete. Obvykle jej vyhrabete až na podzim vertikutačními hráběmi. Zároveň tráva suchem trpí, což ve výsledku vede k zakrslosti a řídkému drnu.

Optimálně zavlažujte brzy z rána.

Množství vody pro zavlažování trávníku závisí na lokalitě.

Z užitečné mapy průměrných ročních srážek na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu snadno zjistíte, jak velký deficit musíte doplnit. Nyní potřebujete k mapě už jen informaci, že trávník vyžaduje ročně 700 milimetrů srážek. V případě že vlastníte pozemek, který spadá do pásma, kde spadne například 500 milimetrů dešťové vody, každý rok byste měli doplnit 200 milimetrů vody. Počítáme to tak, že jsme od 700 odečetli 500. Doplním snad již jen informaci, že každý milimetr odpovídá jednomu litru na metr čtvereční.

Asi 30 minut před zavlažováním trávníku trávu lehce pokropte. Závlaha se lépe vsákne.

Síla dešťové vody

Jakou vodu používat? Tu nejlevnější. Ne, není to vtip. Dešťovka totiž nic nestojí a její složení je přímo optimální. Teplota vody je vždy shodná s teplotou vzduchu, takže během zavlažování trávníku nebudou rostliny trpět stresem. Zároveň má dešťová voda vhodnou tvrdost a neobsahuje nebezpečný chlór. V tomto případě tedy překvapivě platí, že to nejlevnější řešení je zároveň i tím nejlepším. Potřebujete jen podzemní nádrž a čerpadlo nebo si pořiďte alespoň dostatečně velkou káď na vodu.

Trávník lze zalévat obyčejnou kolébkou za 4 stovky, bez práce

Při výběru nové zahradní hadice už ovšem na cenu nehleďte. Dražší hadice dokáže ušetřit hodně nervů během zalévání. Nepraská, neláme se a uzel spatříte jen výjimečně. Prodávají se i šestivrstvé verze, které některým majitelům vydrží i přes 20 let. Nemusíte tak každou druhou sezónu řešit výměnu za novou.

Častým zavlažováním bráníte pozemek navíc před mravenci.

V posledním odstavci se zmíníme ještě o tom, jak zavlažovat. Na trhu existuje mnoho řešení. Jaké zvolit?

V první řadě si rozmyslete, jakou maximální částku jste ochotni utratit. Pokud máte desítky tisíc nazbyt, můžete zvolit automatický zavlažovací systém. A když dokonce přemýšlíte o chytré domácnosti, můžete i zavlažování přizpůsobit předpovědi počasí, spustit ho v určitý čas nebo na základě vlhkosti. „Chytrou zahradu“ si vytvoříte, když dům připojíte např. na technologii Loxone.

Pokud peníze navíc nemáte, musíte sáhnout po ručním řešení. I se zahradním postřikovačem ovšem může být zavlažování snadné a téměř bez práce. Vhodný postřikovač budete muset přemístit jen párkrát při každé závlaze a díky uváděné spotřebě a obsloužené ploše si vždy snadno spočítáte, na jak dlouho jej máte zapnout, abyste trávě dodali optimální množství vody.

Jestliže máte rádi 100% ruční zalévání, buďte in a poohlédněte se po moderní smršťovací hadici.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz