Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Splňte si svá bylinková přání s bylinkovou spirálou!

Stavba připomínající šnečí ulitu obsazená odshora až dolů bylinkami se nazývá bylinková spirála. A rozhodně bude na zahradě vaší potěchou oka i srdce. Po celé léto vám pak bude poskytovat bohatou sklizeň. Jak na ni?

Elegantní šnek do vaší zahrady

Na zahradě si vystačíte i s malým prostorem, na kterém se dá vykouzlit výjimečná bylinková spirála. Jde o stupňovitý záhon ve tvaru šnečí ulity, který podporuje růst bylinek s různými potřebami na vláhu, sluneční svit i živiny. Na jednom místě vám umožní soužití rostlin vyžadujících slunce, ale i polostín, sucho i vlhko, chudou zeminu i humózní hlínu. Díky ní je možné soustředit rostliny z různých klimatických podmínek.

Na stavbu bylinkové spirály je vhodný vápenec. Vybírat můžete ale i z jiných přírodních kamenů nebo ostře pálených či mrazuvzdorných cihel.

bylinkova-spirala

Bylinková spirála se stane rychle dominantou vaší zahrady.

Každé patro budou milovat jiné bylinky

Nejvyšší část je ta nejteplejší, ale zároveň také nejsušší. Půda zde bývá chudší a vápenitá, musí ale být dobře propustná, proto do ní dejte drobný štěrk a písek, který zabrání hromadění vody. Na druhou stranu nezapomínejte na zalévání v době dlouhotrvajícího sucha. Horní patra proto osaďte středomořskými bylinkami. Vynikne tady především tymián, rozmarýn, šalvěj, levandule, oregano, bazalka nebo rozchodník.

Střední patro představuje jakousi normální zónu. Půda bývá humózní, suchá a v mírném polostínu. Tato část bylinkové spirály je ideální pro bylinky, které mají rády teplo a slunce. Jde třeba o kopr, pažitku, saturejku nebo krkavec, meduňku či dobromysl. I tato vrstva musí být propustná, obohaťte ji proto pískem a zajistěte jí živiny.

Dolní zóna se nazývá vlhká zóna a může končit třeba jezírkem, kam se hodí tužebník. V tomto patře není potřeba drenáž, zato se musí dostatečně a pravidelně hnojit. Půda zde bývá humózní, slunná, ale už také vlhčí. Dobře zde prospívá kerblík, máta nebo petržel.

Pro všechna patra ale platí, že ideální místo pro umístění bylinkové spirály by mělo být chráněné před větrem. Pomoci tomu můžete vysazením okrasných květin v jejím okolí, slunečnicemi, tyčkovými fazolemi, nebo třeba keři.

bylinkova-spirala-s-jezirkem

Bylinkovou spirálu můžete zakončit jezírkem.

Nejprve si rostliny rozmístěte na zvolenou oblast bylinkové spirály v obalech, abyste mohli zhodnotit celkový efekt a lépe si představili potřeby pro život jednotlivých bylinek.

Pro bylinkové spirály jsou nevhodné rostliny se silnými kořeny jako je třeba estragon. Vysoké trvalky také nejsou ty nejvhodnější a nechejte je raději růst vedle bylinkové spirály. Jedná se o libeček nebo kostival.

Výstavba bylinkové spirály

Názorná ukázka, jak se krok za krokem staví bylinková spirála.

Výstavba bylinkové spirály není nijak složitá. Bylinková spirála by v ideálním případě měla odpovídat kruhu o průměru 3 metrů. Může ale být samozřejmě i menší. Pro menší zahrádku si vystačíte s bylinkovou spirálou o průměru 1,5 metru. U menších bylinkových spirál se při nákupu soustřeďte spíše na nižší rostliny, nebo jejich trpasličí odrůdy. Ideálním místem pro stavbu bylinkové spirály je slunné stanoviště. Když bude poblíž vaší kuchyně, bude to samozřejmě jenom další plus při vaření.

5 snadných kroků k bylinkové spirále

  1. V prvním kroku ze země odstraňte stávající rostliny a půdu srovnejte.
  2. Do středu zapíchněte kolík a provázkem naznačte potřebný kruh podle velikosti bylinkové spirály.
  3. V dalším kroku začněte skládat vrstvy kamenů, které se ke středu této ulity budou stále více zvedat do výšky, která vám vyhovuje. Vzniklou zídku nakloňte lehce ke středu, bude tak mít větší stabilitu a bude lépe odolávat tlaku půdy.
  4. Vzniklý záhon nejprve zasypejte drenáží ze štěrku nebo hrubého písku.
  5. Vyplňte bylinkovou spirálu zeminou podle zvolených rostlin.

Počítejte s pracností 1 až 2 dny.

Co si pro stavbu bylinkové spirály pořídit?

  • Kameny nebo cihly případně dřevo k výstavbě spirály,
  • štěrk, písek, úlomky kamene nebo jinou drenáž,
  • hlínu, kompost, štěrkopísek podle nároků bylin,
  • bylinky z ověřeného online zahradnictví,
  • zahradní nářadí a jiné pomůcky: rýč, provázek, kolíky, hrábě, lopatu.

Méně pracné alternativy

Další možností, jak zajímavě umístit bylinky na zahradu, nabízí bylinková pyramida. Ta může být také vaším řešením při nedostatku místa. S trochou zručnosti si můžete bylinkovou pyramidu vystavět i vy, ideální je samozřejmě oslovit firmy, které mají s výrobou zkušenosti.

bylinkova-pyramida

Bylinková pyramida z dílny dřevaře může být opravdu jedinečný doplněk zahrady.

Na balkóně plní obdobného pomocníka při vertikalizaci zahrádky petrželák. Potřebujete-li ušetřit ještě více místa a máte-li v plánu jen několik málo rostlin, vystačíte si při vertikalizaci i s třípatrovým květináčem. K dostání online je např. od společnosti Edelman.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz