Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Bylinky na balkoně: Bez čeho se neobejdete?

Bylinky jsou nejlepší čerstvé, to vám potvrdí leckterý kuchař. K tomu, abyste je mohli mít při vaření čerstvé i vy, není bezpodmínečně nutné mít zahradu. Bylinky se dají úspěšně pěstovat na dvorku, na terase, nebo dokonce na balkoně či lodžii. Zároveň si mnohé bylinky na balkoně v atraktivitě nezadají s okrasnými rostlinami.

Možností, jak pěstovat bylinky na balkoně, je mnoho.

Jak začít s bylinkami na balkoně

Projděte si seznam věcí, které pro pěstování bylinek na balkoně budete potřebovat:

  • vhodná semena nebo kvalitní sazenice,
  • substrát,
  • drenáž,
  • květináče a kryty na ně,
  • hnojivo na bylinky.

Dále se vám pro pěstování bylinek doma mohou hodit i tito pomocníci:

  • prostředky na hubení škůdců,
  • doplňky (nůžky, jmenovky…).

Bylinky pěstované na balkoně nedosahují sice takové velikosti jako ve volné půdě, ale jejich aroma se rozvine úplně stejně dobře. Možná budete překvapeni, jak vydatnou můžete mít sklizeň při pěstování bylinek na balkoně.

Na kterých balkonech bylinky pěstovat

Je dobré řídit se orientací balkonu na jednotlivé světové strany, abyste z pěstování bylinek na balkoně měli co nejvíce užitku.

  • Severní strana je ta nejméně vhodná pro pěstování bylinek na balkoně, ale i zde se bude dařit pažitce nebo petrželi. Můžete také vyzkoušet libeček, mátu nebo meduňku.
  • Jižní strana může představovat v létě ohromnou výheň, proto svědčí jen středomořským bylinkám jako je tymián, levandule, rozmarýn, dobromysl, majoránka nebo bobkový list.
  • Východní a západní orientace balkonu nabízí už nepřeberné možnosti. Zkuste třeba stévii.

bylinky-na-balkone-retro

I tak může vypadat vaše zahrádka bylinek na balkoně nebo terase.

Kořeny bylin v květináči si budou muset vystačit jen s existujícím substrátem. Všem ale i přes omezené podmínky dopřejte dostatečně velké nádoby. Nedostatek živin se zde projeví rychleji než v záhoně. Na podporu jim můžete dopřát vhodné hnojivo bez chemie, úplně ideální by byl vlastní bio kompost.

Kompostér není tabu ani v bytě. Existují i takové domácí kompostéry, u kterých nicnetušící návštěva neuhádne, co to máte za nový designový doplněk bytu.

Jaké květináče

Před zahájením zahradničení si dobře promyslete, kolik místa chcete a můžete bylinkám na balkoně či lodžii dopřát. Můžete si zařídit bylinkový koutek v podobě takové té běžné balkonové klasiky - truhlíky nebo jednotlivé květináče umístěné na zemi. Tím rozhodně nic nezkazíte.

Patrové, kaskádové květináče

Jde to ale i jinak, zajímavěji. Sáhněte po policových stojanech nebo bylinkových hrncích. Policové stojany mohou dobře sloužit při nedostatku prostoru a přitom zajišťují dostatek místa pro mnoho bylin. Další možností při nedostatku prostoru jsou kaskádové květináče - květináče naskládané na sebe, přičemž jejich průměr se postupně zmenšuje. V obchodech seženete také přímo hotové bylinkové hrnce s kapsami, které jsou ideální pro menší bylinky.

zavesny-kvetinac-s-bylinkami

Závěsný květináč na bylinky může vyřešit váš problém s nedostatkem místa na balkoně.

Jak na kaskádu květináčů? Budete potřebovat 6 květináčů, nejmenší o průměru 8-9 cm, každý další větší vždy o 2-3 cm širší než předcházející. Do největšího umístěte na dno drenáž a do poloviny nasypejte zeminu. Vložte do něj o něco menší květináč a také jej naplňte do poloviny hlínou. Takto pokračujte až k poslednímu nejmenšímu květináči. Do nejvyššího patra zasaďte vzpřímenou bylinku, do dolních pater převislé. Existují i hotové kaskády.

Běžně zakoupíte také závěsné košíky - drátěné, proutěné, keramické, z kokosových vláken nebo z plastu. U všech variant se ujistěte, že mají vyřešený odtok přebytečné vody. Bez odtokového otvoru by kořeny mohly zůstat stát ve vodě. Velmi brzy byste se přesvědčili, že přemokření vašim bylinkám na balkoně nesvědčí.

zavesne-proutene-kosiky

Bylinky na balkoně nemusí stát jen na zemi.

Květináče z domácích zásob

Můžete být také kreativní a využít pro bylinky na balkoně nádoby od spotřebovaných potravin např. od olivového oleje. Jejich další použití pro bylinky na balkoně bude ale chtít další úpravy. Rez kořenům neprospívá, vyložte proto kanistry plastovou fólií a na dně udělejte otvor pro odtok vody.

Po vydatném dešti zkontrolujte, zda se v drenážní vrstvě nehromadí voda, jinak se bylinky utopí.

stary-kybl-s-levanduli

Využívejte i vysloužilé lavory nebo kýble třeba z chaty a vdechněte jim nový život.

Jako "petrželák" se obvykle označuje vysoká keramická nádoba v podobě široké vázy, která má na boku otvory, kapsy. Tyto petrželáky jsou ideální pro pěstování bylin na lodžii, balkoně i terase. Především se do nich hodí teplomilné a suchomilné bylinky.

bylinky-v-petrzelaku

Bylinkám na balkoně či terase se bude dařit i v klasickém petrželáku.

Plastové nebo hliněné květináče

Hliněné květináče mají lepší mikroklima oproti plastovým a nehrozí v nich přemokření. Neglazovaná hlína přebytečnou vláhu odpaří. S plastovými truhlíky se ale lépe manipuluje, protože jsou lehčí. Pokud si chcete pořídit plastové květináče, raději vybírejte světlé barvy, černé by mohly v létě kořeny rostlin “pomoci” uvařit.

Pozor na vítr. Bylinkám vítr nesvědčí. Pro bylinky nebývá výhodné jejich zavěšení na zábradlí, kde bývá často průvan. Zvolte raději kryté místo třeba za zábradlím nebo na stěně domu.

Co do květináčů

Nejvhodnější bylinky na balkon jsou ty, které prospívají i v malém prostoru kořenům. Mezi ně patří velká část jednoletých bylinek jako např. bazalka. Z víceletých můžete sáhnout třeba po levanduli, meduňce, smilu. Květináč jim bude svědčit. Do proutěných košů se hodí pestrá kombinace petržele, pažitky, řeřichy a kerblíku. Do závěsných nádob se skvěle hodí nižší dobromysl, lichořeřišnice nebo převislá rozmarýna.

zavesne-nadoby-na-zidce

Závěsné nádoby na zídce.

Nechejte se inspirovat Radkou z Kokozy (facebook Balkon nejen k zakousnutí): “Když se sesazují bylinky dohromady, musí mít stejné podmínky – dávejte dohromady přímořské, ty, co potřebují větší vlhko atd. To, jak která bylinka potřebuje zalévat, nejlépe poznáte podle typu listů – ty s velkými plochými listy jako je bazalka nebo máta potřebují hodně vody, naopak menší a méně „šťavnaté“ listy (rozmarýn) tolik vláhy nepotřebují.” Víc se dozvíte v nové knize Pěstujeme ve městě.

Zvládnou přezimovat

Přezimují Zvládnou krátkodobé mrazy Jen jednoleté
Levandule Rozmarýn Kopr
Máta Tymián Majoránka
Meduňka   Bazalka
Pažitka    
Petržel    
Šalvěj    
Estragon    

jinovatka-na-bylinkach

Kopřivy patří jednoznačně mezi bylinky na balkoně, které přezimují.

Městské balkony

Přízemní balkony poblíž frekventovaných cest jsou snad jediným místem, kde se nedoporučuje byliny pěstovat. Citlivé bylinky na balkoně ohrožuje jemný prach a stávají se tím nepoživatelné. Toužíte-li i přesto po čerstvých bylinkách, zkuste je raději pěstovat v bytě. S naším návodem to zvládnete.

Zkuste americkou nádrž Tarter, díky které můžete pěstovat nejen bylinky na balkoně. Na balkoně si s ní můžete vypěstovat i zeleninu pro vlastní spotřebu.

Pěstování bylin na balkoně ve velkém městě v sobě ale může skrývat ještě jiná nebezpečí. Jedním z nich jsou poměrně často mšice. Možná je to tím, že ve městech chybí dostatek zeleně, a tak se na vaše bylinky vystavené na balkóně mohou vrhnout tito příživníci. I s nimi se dá ale bojovat pomocí přírodního postřiku, který je vhodný i na bylinky.

Stejně tak se ve velkých městech setkáte u bylinek na balkoně s vyšší prašností než zahrádkáři na chatě. To se dá ale zvládnout pomocí vody a postřiku. Pusťte se do pěstování bylinek na balkoně se sazenicemi od nás, abyste měli jistotu, že máte hned na startu kvalitní rostlinky, nebo načerpejte další inspiraci v našich článcích:

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz