Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Hnojení jahod

Ještě než začneme s hnojením jahod, musíme si uvědomit, jestli budeme pěstovat jahody v nádobách (truhlíku, pyramidě na jahody, sudu apod.) nebo na klasickém záhonu, který je součástí pozemku. Jen podle toho totiž jsme schopni zvolit optimální formu hnojení jahod.

S nadměrným hnojením klesá výnos stejně jako při nedostatku živin.

Obecně platí, že pěstování na záhoně je mnohem snazší i z hlediska výživy. Půda si snáz poradí s obdobím sucha a obsah živin nekolísá takovým způsobem, jako tomu je například v truhlíku. I proto si doporučujeme důkladně rozmyslet místo, kde jahody vysadíte. Moudrým rozhodnutím si můžete ušetřit mnoho starostí a hodin práce.

Z každého metru čtverečního byste měli získat každý rok 1 500g jahod.

Jestliže jste i tak pro pěstování v nádobě, jahody budete muset hnojit každý týden po celou dobu vegetace. Proto se používá kapalné hnojivo s okamžitým účinkem.

Kdy hnojit jahody

Jak už bylo zmíněno v předchozím odstavci, kapalné hnojivo na jahody aplikujeme v podobě zálivky každý týden od března až do října. Koncentrace závisí na značce použitého hnojiva a na množství rostlin, které je třeba pohnojit. V případě Hoštického hnojiva potřebujete smíchat 15ml hnojiva s 3 litry vody. Takové množství vystačí až na 70 rostlin jahodníku.

jahodovy_truhlik_na_slunce

Pokud si pořídíte již osázený truhlík s jahodami, nemusíte je už celý rok vůbec hnojit. Umí dorazit dokonce až na zahradu.

Jestliže vám rostou rostliny na záhoně, můžete použít pevné hnojivo. Pokud si pořídíte kvalitní hnojivo na jahody s pozvolným uvolňováním živin, bude stačit, když se pustíte do hnojení jahod jen na začátku vegetace a začátkem podzimu. S hnojením jahod na podzim už to příliš nepřehánějte. Zeminu je vhodné obohatit také o koňský hnůj. Každý metr čtvereční vyžaduje 6 kilogramů koňského hnoje. Ten vpravte do půdy několik týdnů před výsadbou, optimálně na podzim, abyste nespálili jemné kořínky rostlin.

Proč hnojit jahody

Protože sklidíte vyšší úrodu. Zejména u ovoce nás zajímá velikost a kvalita plodů. Bez optimální výživy nebudou rostliny ve vhodné kondici a to se podepíše i na sklizených jahodách. Ukažme si to na příkladu. Níže přikládáme tabulku úrody v závislosti na obsahu organiky v půdě. Z tabulky je zřejmé, že již třetí rok sklidíte cca o 23% jahod víc než s průměrně vyživenou půdou.

Obsah organiky Hmotnost jahod z jednoho trsu (g)
1. rok 2. rok 3. rok
7% 54 291 745
14% 57 317 912
21% 56 305 671

Jak hnojit jahody

Jahody můžete hnojit všemi běžnými způsoby. Na list, společně se zálivkou i zapravením granulí do půdy. Příliš nezáleží na tom, co z toho si vyberete. Výjimku tvoří pouze výsadby mimo záhon (v truhlíku, květináči apod.). Pro takové umístění zvolte tekuté hnojivo, kterým se hnojí společně se zálivkou.

Čím hnojit jahody

Ačkoliv se na trhu můžete setkat s mnoha hnojivy, obvykle spadají do jedné z těchto tří kategorií:

  • Pevná hnojiva
  • Kapalná hnojiva
  • Ekologická hnojiva

Hnojení jahod i dnes většina zahradníků uskutečňuje s pomocí nějakého pevného hnojiva. Pevná hnojiva představují klasiku. Ta moderní obsahují granule s pozvolným uvolňováním živin. Jak to funguje v praxi? Stačí pohnojit na jaře a po celý zbytek roku se již nemusíte starat o nic. Pokud si pořídíte přímo hnojivo na jahody, máte navíc jistotu, že jahodám dodáte správný poměr živin.

Kapalné hnojivo na jahody sice rostlinám pomůže ihned, ale příliš dlouho v půdě nevydrží. Obvykle je nutné hnojit pravidelně každý týden od března až do října, aby mělo hnojení jahod potřebný efekt. Kapalné hnojivo je možné aplikovat také na list s pomocí zahradního postřikovače. Tuto možnost mají v oblibě zejména zahrádkáři, kteří půdu kolem jahod zakrývají fólií. Postřikovač se ovšem nepoužívá 2 týdny před sklizní a v průběhu sklizně.

Hnojem hnojíme alespoň několik týdnů před výsadbou.

Ekologicky založení zahrádkáři to budou mít opět nejtěžší. Na podzim by měli půdu obohatit o hnůj. Zkuste třeba ten koňský. Ekologické hnojení jahod je dřina. Následující rok pěstujte na pozemku plodiny určené pro zelené hnojení jahod. Šikovné je využití hrachu nebo keříčkových fazolí. Půdu tím obohatíte dostatečnou porcí dusíku i humusu a ještě sklidíte chutné lusky. Po sklizni rostliny nevytrhávejte a nikam je ani neodvážejte. Zaorejte je do půdy, abyste o živiny nepřišli.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz