Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Hnojení tůjí

Ačkoliv jsou tůje nenáročné, neznamená to, že byste je neměli hnojit. Zvýšená potřeba živin je dána pravidelným střihem, stejně jako tomu je u trávníku. Seřízlé větve představují obrazně řečeno živiny, o které substrát připravujeme. Vše, co o hnojení tůjí potřebujete vědět, naleznete v následujících odstavcích.

Čím hnojit tůje

Tůje hnojíme zejména draselnou solí. Aplikuje se v březnu a začátkem července. Na jaře ji ovšem doplňte o vydatnou porci kompostu, protože draselná sůl obsahuje jen draslík, což nestačí. Sazenice tůjí potřebují stejně jako jiné rostliny také fosfor a dusík. Draselnou sůl a kompost můžete případně nahradit hnojivem pro tůje a cypřišky. I v tomto případě hnojte dvakrát ročně - v březnu a v červenci.

hnojeni_tuji_kompostem

Kdy hnojit tůje

Začátek jara i léta je ideální dobou pro hnojení tůjí. Tůje doporučujeme přihnojit konkrétně v březnu a na začátku července - tj. v období, kdy rostou nejvíc. První dávku hnojiva na tůje můžete odložit v závislosti na počasí. Pokud nastane mírná zima, hnojivo můžeme začít aplikovat o pár týdnů dříve než v případě tuhé a dlouhé zimy.

Tůje hnojte v závislosti na aktuálních rozmarech počasí.

Druhou dávku rozhodně neodkládejte na podzim, zejména pokud se rozhodnete použít hnojivo na tůje, které obvykle obsahuje i dusík oproti hořké soli. Od září se rostliny začínají připravovat na zimu a injekce v podobě dusíku by tuto přípravu jen oddálila a tůje by pravděpodobně nestihly včas zazimovat.

Jak hnojit tůje

Jak v případě kompostu, tak i v případě hnojiva nemusíte použít rýč. Kompost i hnojivo stačí rozhodit v blízkém okolí stromu. Použít ovšem můžete železné hrábě a materiál lehce promísit s vrchní vrstvou původní půdy. Hlubším zapravením byste mohli poškodit celkem mělké kořeny tůjí.

Chcete se o pěstování tůjí dozvědět více? Pokračujte na článek o stříhání tůjí.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz