Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Jak zasadit bylinky

Ze všeho nejdůležitější je dobře prokypřená půda na teplém stanovišti v závětří. I tady platí, že pořádná příprava růže přináší. Proto půdu před výsadbou bylinek důkladně prokypřete alespoň do hloubky 30 centimetrů. To platí pro všechny bylinky. Pro sázení levandule, bazalky apod. Kontrolovat byste měli i pH půdy mezi 6 a 7. S tím vám pomůže i kvalitní pH metr.

Pro výsadbu bylinek vyberte místo s dostatkem světla.

Ačkoliv nejsou bylinky ve většině případů náročné na živiny, zkontrolujte, že je v půdě dostatek kompostu. Zároveň musí být půda vzdušná. Pokud není a jíl se vám lepí na rýč, doplňte také třeba perlit nebo písek.

Nejčastější chybou je výběr nevhodných sazenic bylinek. Které vybrat?

Jak zasadit bylinky krok po kroku

Jakmile budete mít místečko připravené, vyjměte zdravé sazenice bylinek z květináčů a usaďte je na místo. Sazenice by měly být tak hluboko, jako rostly v květináči. Zrekapitulujme si, jak zasadit bylinky:

  1. Půdu prokypřete alespoň do hloubky 30 cm
  2. Vyjměte sazenice bylin z květináčů
  3. Usaďte je na místo
  4. Připravte jamky
  5. Usaďte je zpět na místo
  6. Důkladně zalijte

Půdu udržujte kyprou po celý rok. Zejména v létě to ocení pěstitel i rostliny dvojnásob, protože taková půda lépe drží vodu. Ideální je k tomu malá motyčka. Dále dopřejte bylinkám dostatečně prostoru. Níže uvádím léty ověřené doporučené vzdálenosti ukázkových bylinek. Vhodnou vzdálenost naleznete také na sáčku se semeny nebo na zakoupeném květináči s bylinkou.

Bylinka Doporučený kruh kolem bylinky: Ø
Bazalka 'Cinamonette' 25 cm
Dobromysl 35 cm
Kopr 13 cm
Koriandr 20 cm
Libeček 50 cm
Majoránka 20 cm
Máta 30 cm
Mateřídouška 20 cm
Meduňka 50 cm
Rozmarýn 30 cm
Šalvěj 40 cm
Saturejka zahradní 25 cm
Stévie 'Compact Sweet' 20 cm
Tymián 20 cm

sazenice-petrzele_2

Nakupte jen dobře zakořeněné bylinky.

Co se může hodit k výsadbě bylinek

  • Sazenice bylin
  • Substrát na bylinky
  • Mykorhiza na bylinky
  • BIO hnojivo na bylinky
  • Truhlíky a květináče

Bylinky můžete na závěr opatřit praktickými jmenovkami. Až příště pošlete děti pro bylinky, budou vědět.

jmenovka-u-maty

Mnohé jmenovky jsou i hezkým designovým prvkem.

Kdy sázet bylinky na zahradě i na balkoně

Většinu bylinek můžete sázet ven již v dubnu. Pozor si dejte na teplomilné bylinky, které by mohl zničit mráz nebo dokonce sníh. Ty vysazujte pro jistotu až po zmrzlých mužích, tedy po 15. květnu. K teplomilným bylinkám patří rozmarýn, kterému během mrazu žloutnou listy, bazalka a koriandr.

Jak zasadit bylinky do truhlíku

Před sázením bylinek do truhlíku doporučuji pořídit jednoznačně samozavlažovací truhlíky. Pak už to není žádná věda. Do truhlíku nebo do květináče vložíte dostatečné množství substrátu na bylinky, rozmístíte sazenice a mezery doplňte opět zeminou tak, aby byla zemina asi 2 centimetry pod okraj. Nezapomeňte substrát průběžně upěchovávat tlakem lopatky.

Důležité je myslet i na kombinace bylinek v truhlíku, ale o tom už jsme psali tady. Novinkou jsou na trhu takzvané osázené truhlíky, které se mohou dokonce přizpůsobovat ročnímu období. Když si objednáte již hotový truhlík, nemusíte se o nic starat.

Semena nebo sazenice

Ze semen dává smysl pěstovat rychle rostoucí jednoletky. Patří mezi ně například petržel, koriandr, bazalka a kopr. Ale i ty pořídíte v sezóně již krásně narostlé v online zahradnictvích. Trvalky rostou ve většině případů pomalu a při výsevu ze semen byste z nich první rok moc neměli, proto doporučuji nákup vzrostlých sazenic. Mezi trvalky patří třeba rozmarýn, levandule, tymián, mateřídouška, šalvěj a máta.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz