Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Odrůdy jahod

Na našem trhu se můžeme setkat se zhruba 50 odrůdami jahod. Každý z druhů má své specifické vlastnosti a ještě před výběrem sadby si musíme uvědomit, co od jahodníku očekáváme. Každý chce jiné vlastnosti a po všech stránkách dokonalý jahodník neexistuje, proto je těžké určit nejlepší odrůdy jahod. Vlastnosti plodů pak do jisté míry ovlivňuje rovněž způsob pěstování jahod. Pojďme tedy vybrat alespoň nejvhodnější adepty do vaší zahrady podle konkrétních požadavků.

Sladké odrůdy jahod

Příznivci velmi sladkých jahod ocení odrůdu Andrea, Dagmar, Delikatess, Dita, Kama, Karmen a Rujana. Tyto druhy jahod jsou velmi sladké, avšak nesmíme zapomínat na fakt, že sladkost závisí zejména na dostatku slunečního svitu během dozrávání. V případě zamračených dnů nedosáhnou ani tyto odrůdy jahod takové cukernatosti, jak bychom chtěli.

Cukernatost plodů ovlivňuje především slunce. Nepěstujte jahody ve stínu.

Jahody vhodné pro uskladnění

Dalším klíčovým faktorem pro hodnocení je doba, po kterou může být plod skladován bez újmy. Nejdéle uskladněné vydrží odrůdy jahod Selva, Sabrosa, Lidka, Festival, Diamante, Civmad a Camarosa. V každém případě patří všechny druhy jahod mezi ovoce, které moc dlouho nevydrží. Měly by se konzumovat ideálně do pár hodin po sklizni už jen z toho důvodu, že rychle ztrácí vitamíny.

Odrůdy jahod dle termínu sklizně

Pozastavit bychom se měli i nad termínem sklizně. Některé druhy jahod dozrají naráz (Civmad, Camarosa, Dita, Elvíra, Valika), jiné plodí třeba i několik měsíců (remontantní druhy). U odrůd Rujana, Prima a Festival sklidíte první plody již na konci května, ale na poslední jahody odrůdy Everest si počkáte až do polovina října. Jestliže se vám podaří vhodně nakombinovat dostupné odrůdy jahod, můžete mít čerstvé jahody od května až do října - celých 5 měsíců!

Popínavé a pnoucí jahody neexistují.

Pokud máte závěsné květináče, bude vás jistě zajímat délka šlahounů. Nejdelší vycházejí z převislých jahod. Mezi převislé jahody lze zařadit odrůdu Darselect, Elvíra, Korona, Zumba, Florence, Maranell, Elan, Gasana, Beltran, Camara a Rosana. Zahrádkáři někdy hledají i popínavé jahody nebo dokonce pnoucí jahody. Takové druhy jahod ovšem neexistují.

Chcete číst dál? Otevřete si třeba článek zaměřený na hnojení jahod.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz