Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Sázení jahod

Výsadba jahod není vůbec náročná, avšak ani zde to bez potřebných znalostí nepůjde. Vše potřebné o sázení jahod naleznete v tomto článku. Posbírali jsme rady od mnoha odborníků. Někteří se jahodám věnují dokonce celý život a nic jiného je neživí.

Příprava záhonu pro jahody

Proces sázení jahod začíná již na podzim. Půdu obohaťte chlévským hnojem. Na jaře pokračuje příprava vysazením předplodiny. U jahodníku byste neměli podcenit její význam. Zajistí totiž optimální výživu, půdní strukturu a eliminuje výskyt plevelů. Za vhodnou předplodinu lze označit cibuli, košťáloviny (brokolici, kapustu, kedlubnu, zelí, květák), česnek, luskoviny a plodovou zeleninu (okurky, papriky, cukety). Po sklizení (nejméně měsíc před výsadbou jahod) pozemek důkladně zryjeme alespoň do hloubky 20 centimetrů, vybereme viditelný plevel a každý metr čtvereční záhonu doplníme 12 litry kvalitně vyzrálého zahradnického kompostu. Po této úpravě dopřejeme půdě ještě 2 týdny odpočinku a následně můžeme přejít k sázení jahod.

Rekapitulace

  1. Podzimní hnojení půdy
  2. Pěstování předplodiny
  3. Doplnění kompostu, odplevelení a rytí
  4. Dva týdny odpočinku

Kdy a jak sázet jahody

Kdy sázet jahody

Kdy sadit jahody? Vzledem ke stále teplejším létům doporučujeme s výsadbou jahod počkat až na podzim. Ke konci září obvykle nehrozí třicítky a sluneční paprsky už začínají slábnout. Sázení jahod na podzim ovšem nemusí být úplně bezpečné ve vyšších polohách, ve kterých se může objevit sníh již v říjnu. V chladnějších lokalitách můžete jahody vysazovat začátkem září.

Jak sázet jahody

Jak sadit jahody? Do řádků. Výsadbu do řádků prověřil čas, proto se nesnažte experimentovat a v tomto ohledu následujte ověřené postupy. Odměnou vám budou nádherně červené a sladké jahody o maximální velikosti. Stále ještě moderním trendem jsou vyvýšené řádky utvářející jakési vlny. Ty se pokrývají černou netkanou textilií, která zadržuje vodu i v době sucha a maximalizuje účinek slunečních paprsků. Vyvýšené řádky zároveň dokáží zvýšit vzdálenost od hladiny spodní vody, což se na některých pozemcích může hodit.

K sázení jahod používejte výhradně jen zdravé sazenice z online zahradnictví.

V domácích podmínkách, kde pracujeme obvykle s hodně omezenou plochou, se vyplatí sázka na jednoletou a koncentrovanější výsadbu do řádků, abychom mohli na každý metr čtvereční vysadit až 24 rostlin. Zahuštěný prostor plný jahodníků dokáže vyprodukovat klidně 3 kilogramy plodů na jeden metr čtvereční. V takovém případě si ovšem pospěšte s termínem výsadby. Aby se rostliny dokonale připravily na příští rok, zasaďte je již na začátku července a starejte se o ně. Sázením jahod veškerá péče teprve začíná.

Přesazování jahod

Přesazování jahod nechte optimálně na září, kdy probíhá i výsadba. Vzhledem k málo objemnému kořenovému systému, který není ani moc hluboký, stačí vzít dostatečně dlouhou a ostrou lopatku a roslinu jednoduše vydloubnout i s půdou. Nikdy nezkoušejte přesazení jahod bez zachování drnu. Kořeny jahod jsou velmi jemné a snadno se poškodí.

Kam dál? Pokračujte ve čtení a přečtěte si třeba něco o hnojení jahod.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz