Víte, že nejdražší zahradnictví je v průměru o 64 % dražší?

Zazimování růží

Zazimování růží přímo navazuje na podzimní hnojení růží. Po nakopčení asi třiceticentimetrové vrstvy kompostu smíchaného ideálně se zeminou je potřeba růže před zimou obalit chvojím a tam, kde chvojí není příliš praktické, použít jutové pytle. Plané růže včetně oblíbené šípkové růže zazimovat nemusíte.

Příprava růží na zimu

Pokud bude růže v zimě dobře zazimovaná, neměly by ji naše podmínky zaskočit. Zato jaro je velkým rizikem. Růže po zimě trpí na jarní mrazíky a probudí se i plísně a další breberky. O tom ale až později. Jako první v listopadu shrabte listí. Opadané listí je totiž skvělým útočištěm pro padlí a jiné choroby. Listí následně spalte. Jestliže na keři zbyly nějaké listy, otrhejte je.

Ohebné růže ohněte až k zemi. Korunu zasypte zeminou a kmen obalte chvojím.

Následně růži zakryjte důkladně chvojím. Na vyšší růže budete pravděpodobně potřebovat jutové pytle, které jsou praktičtější, i když dražší. Pokud pěstujete růže v květináči nebo v truhlíku, skryjte nádobu do jámy v zemi vystlanou polystyrenem. Na závěr ji ještě zakryjte smrkovým či jedlovým chvojím. Můžete využít také garáž, sklep nebo půdu, kde se teploty přibližují bodu mrazu. V tuto chvíli můžete prohlásit zazimování růží za kompletní. Gratulujeme!

Růže po zimě připravte na jaro

Zimní ochranu nesmíte po zimě zapomenout včas odstranit. Sledujte počasí a krytí rostliny ukliďte ve chvíli, kdy již nehrozí teploty pod mínus 4°C. Nakopčení ovšem raději ponechte až do 14. května.

Affiliate program

Vytvořil Shoptet & Shoptak.cz